середу, 5 жовтня 2016 р.

Основні шляхи та умови корекції брехливості в підлітковому віці





Підлітковий віковий період вимагає особливої уваги батьків до тих змін, які відбуваються зі зростаючою дитиною, особливої гнучкості педагогічної  тактики, величезного терпіння, зваженості, уміння бачити позитивне і щире в зухвалій поведінці підлітка. Батьки повинні враховувати складність підліткового віку і для самого підлітка, характерні для етапу гормональної перебудові організму, нестійкість настрою, фізичного стану і самапочуття, ранимість, неадекватність реакцій.
Від батьків потрібна готовність по заслузі оцінити паростки нового розуміючого ставлення до дорослого – поява емпатії, прагнення розділити переживання дорослих, допомогти, підтримати. Відкритості у взаєминах з підлітком у родині не можна домогтися силою, її можна тільки заслужити. Необхідно сприяти формуванню нового рівня самосвідомості, здібності до пізнання себе як особистості,  й становлення вибірковості інтересів, виділення постійних особистісних інтересів. В.А.Сухомлинський сформулював позитивні та негативні протиріччя, характерні для підлітків. На його погляд, підлітків характеризує непримиреність до зла, готовність вступити в боротьбу за правду. У той же час вони не можуть розібратися через свій невеликий життєвий досвід у складних явищах життя. Також підлітки прагнуть до ідеалу і самоствердження, але часто не вміють цього зробити, а до виховних дій проявляють нетерпимість. Вони демонструють показне заперечення авторитетів і захоплення ідеалами, однак не можуть побачити ідеал у буденному житті. Слід зазначити, що підлітки мають бажання знати багато чого, але їх відрізняє легковажне ставлення до навчання. Романтична захопленість також характеризує підлітків, але в той же час вони здатні до грубих витівок і агресивного поводження.


Брехня - серйозна проблема в житті будь-якої сім'ї.  Що ж робити, якщо дитина бреше? Батьки стикаються з реальними труднощами у вихованні дітей. Аналіз мотивів, які спонукають дитину брехати, дозволить батькам краще зрозуміти дитину, допомогти своїй дитині стати правдивим. Основними шляхами  та умовами корекції брехливості в підлітковому віці є:
– виявлення причин брехливості або нечесності;
систематичне розвінчання брехливості як негативної якості;
          –навмисне шанобливе ставлення до щирості, чесності, правдивості, демонстрація переваги даних якостей особистості;
          – відмова від засобів покарання, що викликають приниження, страх, як фізичного, так і морального характеру;
          – виховання готовності мужньо перенести покарання за скоєний вчинок;
постійний приклад щирості, правдивості дорослих, в першу чергу батьків;
 – консультація і допомога психолога, психотерапевта та інших фахівців.
Не беремо до уваги патологічну брехню, обумовлену психічним станом особистості.  На прояв брехні у підлітків великий вплив мають авторитетні батьки.
Поради батькам діти, яких брешуть.
1. Виключити у поводженні з дітьми фізичні покарання. Не карайте дитину, якщо вона сама зізнається в неправді, дасть оцінку власному вчинку.
2. Відокремлювати покарання за брехню від покарання за приховуваний вчинок.
3. Якщо ви впевнені, що дитина бреше, постарайтеся викликати її на відвертість, з’ясувати причину неправди.
4. Знайшовши причину неправди, постарайтеся делікатно усунути її так, щоб розв’язати цю проблему.
5. Вказувати дитині на наслідки брехні.
6. Встановлювати з дітьми емоційний звязок, довірливі відносини, щоб дитина не відчувала потреби говорити неправду.
7. Частіше хваліть дитину, заохочуйте її за гарні вчинки.
Якщо батьки не навчилися відрізняти правду від брехні «по очах» своєї дитини, звертайте увагу на найпростіші  ознаки брехні:
 – дитина прикриває рот рукою;
 – дитина відводить очі або посилено моргає, тому що не може дивитися батькам в очі;
 зіниці дитини то звужуються, то розширюються;
 дитина збуджена, на щоках з'являється рум'янець;
 щоб брехня звучала достовірніше, дитина швидко підбирає слова, придумує дрібниці, говорить повільно і невпевнено, перебиває себе, робить довгі паузи між фразами. Якщо дитина вірить, що батьки люблять її, незважаючи ні на що, що тільки у батьків завжди знайде розуміння і допомогу у вирішенні дитячих «серйозних проблем», тільки тоді підліткова брехливість залишиться невинними дитячими пустощами, мине і не перетвориться на спосіб життя.

Висновки. Отже, брехня – певний вид стресу. Брехуна можна розпізнати по очах, обличчю, губах, особливими сигналами тіла, жестах, міміці, мовними ознаками та проявах емоцій. Якщо з різних джерел надходять суперечливі дані, то більше довіри проявляємо мимовільним рухам. Враження від ретельно продуманої пози може зіпсувати випадковий жест. Не можна бути підозрілим завжди зайва напруга нервової системи шкідлива для здоров'я. Існують сфери життя (політика, торгівля, міжособистісні стосунки, бізнес), де прояв зайвої довірливості може мати несприятливі наслідки. Мистецтво життя полягає в оптимальному чергуванні пильності (щоб тебе не обманули) і розслабленості (щоб життя не стала суцільним стресом).

Немає коментарів:

Дописати коментар