четвер, 5 листопада 2015 р.

Конфлікти з дитиною і шляхи їх вирішення

      


Батьки і діти – дві сторони конфлікту.

      Сьогоднішній тренінг пов’язаний в першу чергу з тим, що багато підлітків, які стоять перед самостійним вибором подальшого життєвого шляху, підвладні сумнівам, внутрішнім протиріччям, страхам.
      Батьки в свою чергу, часто в такій ситуації не помічники і не друзі своїм дітям. Вони  в мріях у установках на власну дитину створюють ідеалізований образ підлітка і його подальшого шляху. Але, зіткнувшись у житті з реальними можливостями дитини, з її ставленням до свого майбутнього, батьківські райдужні перспективи розсипаються, як карточний будинок, і наступає «ера конфліктів».
     Батьки і діти воюють з приводу і без приводів, кожний доводить свою правоту і кожний по – своєму правий.


     Антропологи  і соціологи давно звернули увагу на таке характерне для західної культури явище, як розрив між поколіннями. Вони міркують так: сучасний світ з його стрімкими соціальними змінами, плюралістичними системами цінностей і технічним прогресом здається підліткові настільки складним і непередбаченим, що він не може встановити стабільну систему координат. Крім того, раннє фізіологічне дозрівання у поєднанні з необхідністю довготривалої освіти призводять до того, що протягом багатьох років триває формування і асиміляція групової молодіжної культури, цінності, традиції і характер якої можуть вступати в конфлікт із дорослим світом.
     Задумкою фахівців, система поглядів і уявлень у людини зберігається приблизно протягом 30 років, тобто найбільш активного періоду життя кожного покоління. Відмінності між поколіннями можуть носити мирний характер, а можуть – конфліктний. Зазвичай конфлікт між світоглядом двох сусідніх поколінь називають конфліктом батьків та дітей.
      Зіткнення поколінь, що носить характер протистояння різних систем цінностей називається конфліктом поколінь. Зазвичай діти відкидають цінності покоління батьків, не бажаючи сприймати їх як еталон.

 Головні причини родинних конфліктів.

       Конфлікт – це спір, суперечка, скандал, у яких сторони не скупляться на взаємні докори, образи. Найстрашніше в конфлікті – це почуття, яке люди відчувають одне до одного. Страх, злість, образа, ненависть – головні почуття конфлікту.
      Без конфліктів життя неможливе, але потрібно навчитись їх конструктивно вирішувати. Для того, щоб навчитися вирішувати конфліктну ситуацію, потрібно навчитися розуміти масштаби і деталі невзгод і відкрито обговорювати їх. Згладжування конфліктної ситуації, уникання її вирішення може призвести до серйозних проблем:
-         фізична, повязаних зі здоровям;
-          психологічних (приховування душевного болю, образи; зміна характеру людини; психічні розлади; суїцид);
-          соціальних ( втрата родини, самотність, відлюдкуватість).
  Головна позитивна здатність у конфліктній ситуації – здатність до конфронтації – поясненню. Вона передбачає вміння:
-         відкрито відстоювати власну позицію;
-          оцінювати саму конфліктну ситуацію, її суть, а не особистісні якості свого опонента;

-          зберігати особистісні відносини всіх учасників конфлікту. 

Немає коментарів:

Дописати коментар